Predsjednik Sindikata JKP Zenicatrans-prevoz putnika Huso Sarvan prisustvovat će sjednici Predsjedništva Samostalnog sindikata saobraćaja i veza Federacije BiH koja će se održati danas.

Sarvan će tražiti pravnu podršku ili punomoć za samostalno zastupanje u nastavku sudskog procesa protiv Gradske uprave Zenica, a zbog situacije u kojoj se ovo poduzeće nalazi.

Financiranje ovog poduzeća je prestalo s obzirom na to da grad Zenica nije usvojio proračun ni plan financiranja za 2020. godinu.

Sarvan je jučer objasnio zašto su radnici prekinuli štrajk glađu kazavši da će nastaviti s blokadom autobusne stanice.

“Pošto smo vidjeli da gradonačelnika Fuada Kasumovića nije briga za radnike, svi mogu pomrijeti, odlučili smo da prekinemo štrajk glađu. Dalje nastavljamo sa svojim aktivnostima. Zbog nedostatka sredstava za rad, nastavljamo sa blokadom stanice”, rekao je Sarvan.

Inače, grad Zenica još nije dobio proračun radi političkih previranja između gradonačelnika Kasumovića i stranaka koje drže većinu u Gradskom vijeću.

Kasumović je jučer rekao da će on 1. travnja usvojiti proračun, a do tada, kako kaže, građani se mogu tužiti onim strankama koje, po njegovim riječima, vrše blokade u funkcioniranju Gradskog vijeća o čemu ovisi i financiranje Zenicatransa.