Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se u Mostaru sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

Sastanak je održan u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, a prisustvovali su mu i Darijana Filipović, potpredsjednica HDZ-a BiH i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, Mario Kordić, nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsku izbornu jedinicu Mostar i Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. U ime Vlade Hrvatske uz ministra Ćorića pojavio se i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Čović je u uzjavi za medije naveo da je Ćorića upoznao sa rezultatima lokalnih izbora u BiH, uz posebnu pažnju usmjerenu na predstojeće izbore u Gradu Mostaru.

“Prezentirali smo ambicije i planove, kao i prepoznatu potrebu da unutar HDZ-a napravimo zaokret i mladošću i energijom od Mostara napravimo veliko središte. Nadam se da ćemo biti ubjedljivi pobjednici u ovom gradu i da ćemo imati funkcionalno Gradsko vijeće, te da ćemo donijeti novu dimenziju razvoju Mostara”, izjavio je Čović.

Kazao je i kako se u Mostaru mora stvoriti ambijent za zajednička ulaganja i investicije, kao i da se svim budućim vijećnicima i gradonačelniku mora dati do znanja da imaju veliku podršku kada je riječ o ekonomiji. Prokomentarisao je i nedavne odluke PIK-a.

“One su na tragu kontinuiteta njihovog dosadašnjeg rada. Uskoro ćemo imati niz sastanaka sa predstavnicima međunarodnih institucija, a nadam se da ćemo imati i pripremljen okvir pregovaranja o izmjenama Izbornog zakona već 17. decembra. Naše je da radimo u interesu tri naroda i svih žitelja BiH. Za nas niko nikad neće donijeti nikakvu odluku, to mi moramo”, kazao je Čović.

Ministar Ćorić naveo je kako je današnji razgovor išao u nekoliko smjerova, te da su teme osim političke, bile i ekonomske naravi.

“Hrvatska snažno podupire ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i vašu zemlju na putu ka evropskim integracijama. BiH je vrlo važan trgovinski partner Hrvatske, podsjetit ću da veliki broj naših preduzeća posluje ovdje, tako da smatram da ta privredna saradnja mora biti još i bolja. Na tome ćemo svakako raditi. KOVID kriza ostavlja traga, a naredna godina će svakako biti godina oporavka. Drago mi je što će Mostar uskoro ući u novu fazu nakon izbora, jer ovaj grad može biti jedan od centara BiH”, rekao je Ćorić.