Završen je sastanak čelnika i predstavnika HDZ-a BiH i SDA. Sastanku su prisustvvolali Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Jelka Milićević i Fadil Novalić.

Teme razgovora bile su između ostalih, formiranje vlasti u zemlji, kao i stanje u Aluminiju.

Formiranje vlasti nastaviće se nakon augustovskih odmora, kazao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović i Dragan Čović su se usaglasili da premijer Federacije Fadil Novalić i federalna ministrica financija Jelka Milićević treba da izrade daljni program reformi za novu Vladu FBiH.

Izetbegović je poručio da od predloženog kandidata za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije očekuje da Predsjedništvu BiH dostavi sažetak programa koji je isključivo baziran na Ustavu i zakonu.

“U tom sažetku treba da bude navedeno kako ubrzati oporavak ekonomije, te kako zaustaviti proces odlaska mladih. Što se tiče NATO-a treba se nastaviti raditi u okvirima koji su zakonski”, dodao je Izetbegović.

Govoreći o pitanju trećeg entiteta, Izetbegović je kazao da je potpuno nemoguće iscrtati granice i linije trećeg entiteta jer su ljudi izmiješani.

Kada govorimo o Aluminiju moraju se angažovat eksperti da se procijeni stanje, a ne da se politički odlučuje o ovome.


Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da bi se predstavnici HDZ-a i SDA trebali sastati u Mostaru i dogovoriti oko funkcioniranja izvršne vlasti.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, rekao je kako im je potreban treći partner.

Izvor: Azira Hrustemović/BHRT, FENA