Bez konkretnog dogovora završen je još jedan sastanak predsjednika stranaka Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića, a na kojem je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izetbegović je izrazio očekivanje da HDZ odustane od mehanizama kojim zaustavlja popunjavanje Ustavnog suda Federacije i formiranja vlada, dok se Čović nije obratio javnosti.

Lider SDA je rekao i da se nastavak pregovora treba očekivati nakon lokalnih izbora, planiranih u novembru ove godine.

On smatra da je prvo potrebno implementirati izborne rezultate iz 2018. godine, a tek onda razgovarati o izmjenama Izbornog zakona.

“Dvije godine smo bez federalnog nivoa vlasti. To treba uraditi prije lokalnih izbora. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou obesmišljuje same izbore. Čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora”, rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, u Mostaru je sredinom juna održan sastanak delegacija Evropske unije, ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima HDZ-a BiH i SDA, koji je rezultirao sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar. Potpisali su ga stranački lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA, Slaven Zeljko i Salem Marić.

Poziv Zagreba Dodiku je loša poruka

Izetbegović je komentirao i posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu danas, ističući da njegova politika podrazumijeva destabilizaciju i podjelu, gušenja i usporavanje rada Vijeća ministara BiH, kočenje na euroatlantskom putu, vrijeđanje Hrvata i Bošnjaka.

Dodao je da je Dodik član Predsjedništva, a ne predsjedavajući, već da je to Šefik Džaferović.

“Džaferović u ovom momentu predstavlja BiH za razliku od politike Dodika. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete, jer je Milanović pozvan u BiH. Pozvati Dodika, zaobilazeći Džaferovića je loša poruka”, kazao je Izetbegović.

Smatra da je to poruka o nepoštovanju BiH i njene hijerarhije.

“Vidjet ćemo kakvi će zaključci s tog sastanka biti i hoće li oni demantovati nešto od ovoga”, zaključio je Izetbegović.