Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Učešće su potvrdili čelnici svih zemalja regije, potvrđeno je za BHRT.

Predsjednik Borut Pahor biće domaćin samita, a učestvovaće predstavnici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovaj proces obilježava 10. godišnjicu inicijative, a konferencija potvrđuje svoju predanost proširenju EU.

Očekuje se da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju kojom će poslati snažnu poruku o važnosti procesa širenja, koji se mora brže usmjeriti i to ne samo na pojedine zemlje već i na čitav region zapadnog Balkana.

Samit je prvobitno planiran prošle godine da se poklopi s 10. godišnjicom inicijative, ali je dva puta odgađan zbog pandemije koronavirusa.

Proces Brdo-Brijuni zajednička je slovensko-hrvatska inicijativa koju je Pahor, kao tadašnji premijer 2010. godine, osmislio za jačanje međusobnog povjerenja i pomoći na evropskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Stekao se običaj da se na samit inicijative Brdo-Brijuni kao gost pozove netko od čelnika iz država članica EU-a ili institucija Evropske unije.