Mjesec novembar je mjesec plavog kruga, simbola internacionalne borbe protiv dijabetesa.To je mjesec u kojem se najviše piše i govori o problemima i teškoćama sa kojima se susreću oboljeli od dijabetesa širom BiH, a na žalost u posljednje vrijeme je među njima i sve veći broj djece i mladih oboljelih od dijabetesa, saopšteno je iz Saveza udruženja dijabetičara Federacije BiH. 

U Savezu smatraju da su već odavno “oči javnosti uprte u kampanje koje pokušavaju osvijestiti vlast i skrenuti im pažnju na patnje ove inzulinovisnih osoba, mladih i djece”. 

Jedna od tih je davno započeta kampanja “Tražimo odgovornost” koja upozorava na neprovođenje Strategije za borbu protiv dijabetesa, na to da institucije ne poštuju vlastite propise, da dijabetičari imaju 20-tak trakica, ali dovoljno da piše da “imaju”, i da ih se skine sa dnevnog reda. 

Ti ljudi ne mogu izmjeriti šećer prije davanja inzulina što je pogibeljno – zbog toga su česte hipoglikemije i intervencije Hitne pomoći, jer u svemu tome nemaju ni Glucagon lijek koji spašava život u slučaju pada šećera.

Mnogi od njih su  zbog toga prisiljeni držati šećer iznad normale, a to ima dalekosežne posljedice, dovodi do oštećenja krvnih sudova i posljedičnih amputacija, sljepila, dijalize, infarkta, tako da je to začarani krug u kojem se cijena ovakvih igrarija zdravstvenih sistema plaća ljudskim životima.

Posebna priča su djeca i mladi. Ovo društvo ne obezbjeđuje inzulinov pa čak ni djeci pumpice i senzore, pa se bodu 250-300 puta mjesečno da bi izmjerili šećer i dali inzulin, da bi živjeli,  navodi se u saopštenju Saveza dijabetičara. 

Zbog toga je pokrenuta i vođena kampanja “Za život sa manje boli”, koja je nakon što je prešla i na društvene mreže doživjela enorman uspjeh, te dovela do nevjerovatnog i jedinstvenog stava federalnih poslanika – inicijativa jednoglasno je  usvojena u Parlamentu FBiH, i podržano je uvođenje senzora za djecu u Federaciji BiH.