Savjet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, a Bosne i Hercegovine nema na spisku.

Na spisku su Srbija, Crna Gora, Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Preporuke se temelje na procjenama epidemiološke situacije, što će se činiti svake dvije nedjelje, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak “brzog odlučivanja”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje, kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Preporuke nisu pravno obvezujuće, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU, kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba.