Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donio je Odluku o prihvatu humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama. Pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, o čemu će Savjet ministara BiH donijeti posebnu odluku.

Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana. Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, pasulj, sočivo i čaj, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5 posto za Federaciju BiH, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM.

Ministarstvo bezbjednosti će izvještaj o realizaciji ove pomoći, koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, dostaviti Savjetu ministara BiH, navodi se u saopštenju.