Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o provođenju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, bezbjednost saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog savjeta Transportne zajednice.

“Usvajanje ovih planova od velike je važnosti, nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, vrijedan 9 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti transporta, energije, zelene i digitalne transformacije”, dodaje se u saopštenj.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će nastaviti redovno izvještavati o realizaciji obaveza preuzetih Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice.

Podsjećamo da je ugovorom iz 2017. godine osnovana Transportna zajednica u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoja transportne mreže između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.