Savjet ministara Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj sjednici odluke o stavljanju van snage Odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz BiH te dopune Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Prijedlog je to Ministarstva sigurnosti BiH, a ministar Fahrudin Radončić kazao je ranije da je BiH zatvaranje granica koordinirala s regionom i susjednim zemljama te da je od izuzetne važnosti da se otvore granice kako bi se moglo osigurati kretanje privrednika.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je također ranije da će bh. granice biti otvorene od 1. juna i da će neki u zemlju moći da uđu i prije toga, a uvjet za to bit će da imaju potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-COV-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati, te pozivno pismo kompanije u koju dolaze.

Savjet ministara razmatraće danas nacrt sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o pograničnom prometu, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti.

Na najavljenom dnevnom redu nalazi se i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu (Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine, uz korištenje višefaznog programskog pristupa) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Savjet ministara razmatraće i nacrt sporazuma o zajmu između BiH i IBRD, koji se odnosi na dodatno finansiranje za Projekat registracije nekretnina, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog Ministarstvo finansija i trezora, ministri bi trebalo da razmatraju nacrt amandmana broj dva na ugovor o finansiranju zaključen između BiH i Evropske investicione banke 19. maja i 5. juna 2014. godine, naknadno izmijenjen amandmanom broj jedan (ugovor o finansiranju) – distribucija električne energije u BiH/C.

Na dnevnom redu sjednice su i četiri aneksa sprazuma između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju – na graničnom prelazu Vraćenovići-Deleuša, prelaz Šćepan Polje-Hum, Zupci-Sitnica, te prelazu Klobuk-Ilino brdo.

Pred ministrima će biti i nacrt sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za pogranični promet, te nacrti odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2018. godinu između Evropske komisije, Srbije i BiH i imenovanju Komisije za izbjeglica i raseljena lica.

Na sjednici bi trebalo da bude razmatran i prijedlog rješenja o imenovanju vršilaca dužnosti zastupnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu za 2019. godine više institucija i agencija na nivou BiH, te ministarstava u Savjetu ministara, kao i njihovi prijedlozi programa rada za ovu godinu.