Globalne ekonomske projekcije pokazuju da svijet ulazi u novu finansijsku krizu, prema nekim scenarijima, najgoru u historiji. Kriza će pogoditi sve zemlje svijeta. Pitali smo ekonomske stručnjake, kako se najbolje pripremiti za nadolazeću krizu.

Ekonomije, koje su umjesto štednje poticale potrošnju, brže su izašle iz svjetske ekonomske krize 2008. Sličan bi se poučak mogao primijeniti i na krizu koja nam s jeseni dolazi zbog koronavirusa, ali s jednom značajnom razlikom, nitko još ne može precizno reći kada će svijet pobijediti ekonomsku krizu koju je izazvala ova pandemija.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

Potrošnja je jednako PDV, potrošnja je zarada, direktni porezi, potrošnja je jednako stvaranje uslova za povećanje rada, proizvodnje i zapošljavanja. Tako da bez fondova za podršku, bojim se da neće biti lako. A s druge strane ja bih savjetovao svakom stanovniku oprez, s jedne strane gledajte kako da servisirate obveze koje imate, a s druge strane gledajte da zaradite pa onda i da više potrošite

BiH ima mali udio u svjetskoj ekonomiji, banke na tržištu nemaju konkurenciju ,te stoga štednja građanima nije atraktivna. Uz sve to, razlika u plaćama javnog i realnog sektora je vrlo visoka, a ogroman dio građana ima primanja niza od potrošačke košarice što znači da mogućnost uštede za njih ni ne postoji.

VJEKOSLAV DOMLJAN, ekonomski analitičar

U kriznim vremenima u pravilu ljudi štede, firme ne investiraju, banke ne odobravaju ,jer se svi plaše šta će biti sutra i onda nastupa država koja jedina u toj situaciji može nešto učiniti. Ali u našoj situaciji ne može mobilizirati resurse na domaćem tržištu, a vanjska su zatvorena jer BiH nema rejting. Prema tome, ako daju MMF i EU to je to. I to kad daju nama, treba 4 mjeseca da to podijelimo.

Iz Centralne banke BiH uvjeravaju kako je, unatoč padu dobiti banaka od 18%, u ovoj godini bankarski sektor stabilan, te građani nemaju razloga za zabrinutost.