Kanada je svoje zdravstvene radnike izložila riziku da sebe i članove porodice zaraze virusom korona jer nije naučila lekciju iz epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma SARS 2003. godine, naveo je u izještaju viši savjetnik u dvogodišnjoj komisiji za SARS Mario Posami.

U izvještaju pod nazivom “Vrijeme straha: kako je Kanada iznevjerila naše zdravstvene radnike i loše upravljala Covidom-19” navodi se da je 16 zdravstvenih radnika preminulo od posljedica zaraženosti virusom korona, iako je taj broj u zvaničnim izvještajima 12, objavila je Kanedijan pres.

Posami je ukazao na brojne nedostatke Kanadske agencije za javno zdravlje, koja je osnovana radi reakcije na infektivne bolesti nakon savjeta komisije koja istražuje kako je SARS, od kojeg je preminulo 44 ljudi, stigao u Kanadu i proširio se – najviše u Ontariju.

Posami je naveo primjer Kine i Tajvana koje su, za razliku od Kanade, upozoravale na SARS, koji ovaj stručnjak smatra “probom za Covid-19”.

“Svjedoci smo sistematskog neuspjeha, koji se mogao izbjeći, da se nauči iz epidemije SARS-a 2003. godine. To je neuspjeh da se adekvatno pripremi i hitno reaguje na način koji je proporcionalan najozbiljnijoj vanrednoj situaciji u javnom zdravstvu”, istakao je Posami.

Posami je naglasio da se tokom pandemije ignorisalo zdravlje radnika, od onih koji rade u domovima za dugotrajnu njegu, preko tehničara respiratorne terapije do medicinskih tehničara i ljekara.