Redakcija Savremenog programa BHT1 u novoj jesenjoj shemi nastavlja da osmišljava i realizira program naučno – popularnog, edukativnog i dokumentarnog karaktera, koji podrazumijeva informativnost, ozbiljnost pristupa, analitičnost te promociju znanja.

I u desetoj sezoni emitiranja serijala „NOVA AVANTURA”, u kojem će okom kamere biti bilježeni zanimljivi i mistični predjeli naše zemlje, gledatelji BHT1 imaju priliku saznati mnogo o pojavama i događajima iz historije, a na jedan neposredan način istovremeno i upoznati turističke potencijale i tradicije naroda u BIH.

nihad zecevic foto

Tu su i dokumenti o znamenitim ličnostima naše zemlje i priče o njihovim nesvakidašnjim životima. Istovremeno, najnovija naučna dostignuća i tehnologije i dalje ostaju u fokusu ovog serijala, s tim da je sada sve u znaku “novog normalnog”.

Prva emisija u jesenjoj shemi planirana je za 23. septembar u 20,30 sati. Urednik serijala je Nihad Zečević.

Od ove sezone u sklopu redakcije Savremenog programa će se emitovati i serijal “IN MEDIAS RES” urednika i voditelja Harisa Bilalovića.

To je dijaloška platforma u programu BHT1, na kojoj sagovornici svojim elaboracijama doprinose jačanju građanske svijesti o važnim pitanjima za bh. društvo.
«In Medias Res» omogućuje prosječnom gledatelju, koji želi sam donijeti svoj sud, da sasluša i prihvati kvalitetno obrađene informacije i poglede koji nemaju svoje uporište u dominatnim ili normativnim kategorijama.

haris bilalovic foto

Stalni gosti-komentatori vode razgovore o širokom spektru tema o kojima debatiraju argumentovano i s krajnjim međusobnim uvažavanjem.

“In Medias Res” afirmira potrebni model kulture govora i razgovora u društvu u kojem neartikulisana buka ne ostavlja mnogo prostora za međusobno razumijevanje.

Tokom dvije sezone emitovanja “In Medias Res” nekoliko emisija realizovano je u saradnji sa UNHCR-om, DEU-om, UNICEF-om, UNESCO-om.