Nakon četiri godine i 12 miliona maraka uloženih sredstava, Bosna i Hercegovina dobila je savremeni kompleks za obuku i stručno usavršavanje policijskih kadrova. Kako ističu nadležni, proces obuka i stručnog usavršavanja na godišnjem nivou prođe oko 2 hiljade policijskih i državnih službenika.

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru od 1. srpnja radi u novoizgrađenom suvremenom kompleksu koji se prostire na 45 tisuća četvornih metara. Sada se na jednom mjestu nalazi i Uprava Agencije, smještajni kapaciteti za oko od 3 stotine kadeta, vrhunski opremljene
učionice za više od 5 stotina polaznika, te sportska dvorana, streljana, prostorije za treninge, borilačke vještine i sl. Privode se kraju i radovi na vanjskom uređenju prostora.

MARKO VUJEVIĆ, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar

Ovo je jedan regionalni centar koji možemo s ponosom prezentirati svugdje, ima sve kapacitete koji su potrebni da se može pružiti jedna najsveobuhvatnija nastava i pružiti svi vidovi kako temeljne tako i specijalističke obuke.

Prije nekoliko dana počela je prva obuka u novom prostoru za 18 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu. Programi traju od 4 mjeseca do godinu dana.

VEZIRA DEMIROVIĆ, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar

Obuka se vrši na savremenoj opremi, uspjeli smo da realizujemo sistem elearning, tj uveli smo sitem učenja na daljinu. 10:43-53/ Ovdje dolaze najbolji kadidati, vrijedi ono rad, red, displina i pored toga uspjeh ne moze da izostane.

Ove godine u Agenciji je temeljnu policijsku obuku završilo i 99 kadeta Granične policije. Iz te institucije, već godinama, apeliraju na nedostatak policijskih kadrova, posebice u svjetlu migracijske krize koja predstavlja gorući problem u našoj zemlji. Ublažavanjem restrikcijskih mjera zbog pandemije koronavirusa bilježi se sve veći broj ilegalnih migracija.

FRANKA VICAN, glasnogovornica GPBiH

Od počeka godine policijski službenici GP BiH spriječili su oko 8 i pol tisuća osoba od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Prema našim procjenama kako bi se pokrile sve kritične točke ilegalnih prelazaka nedostaje oko 1100 policijskih službenika.

U Graničnoj policiji čekaju na Odluku Vijeća ministara BiH koje odobrava prijem novih policijskih službenika. Uvjeti za njihovu obuku i usavršavanje, s novim suvremenim kompleksom u Mostaru, sada su podignuti na višu razinu.