U Srednjobosanskom kantonu je zabilježen značajan broj oboljelih od Kovid-19 i kanton je sa najizraženijom smrtnošću. Zbog toga je Vlada SBK-a pripremila set mjera za pomoć privredi i zdravstvu, izjavio je kantonalni premijer Tahir Lendo.

Kako je rekao, u SBK trenutno ima 680 aktivnih slučajeva zaraze, od čega je 105 hospitalizovano.

“Najveći problem su kapaciteti intenzivnih odjela i tu smo se za pomoć naših dviju bolnica obratili Federaciji BiH. Prisutan je nedostatak tehnološke opremljenosti. To su kantonalne bolnice koje nisu imale potrebu za ovakvim načinom liječenja težih pacijenata. Tehnološka opremljenost je išla više ka tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, kliničkim centrima”, rekao je Lendo i dodao da je danas Vlada uputila zahtjev prema ovim centrima, ukoliko imaju na raspolaganju barem po pet respiratora, da ih upute u dvije ključne bolice za pomoć na intenzivnoj njezi.

Naglasio je da je SBK, kada je privreda u pitanju, proveo pet javnih poziva, te iz budžeta direktno investirao 4.1 milion, pomogao više od 2.500 privrednih subjekata s više od 18.000 uposlenih u visini 50 posto neto plate.

“Do kraja godine subvencionisćemo privredni sektor po ciljanim programima 1.2 miliona KM i mislim da smo indirektno kroz određena javna preduzeća od kantonalnog interesa pomogli naročito drvnoj industriji, gdje smo ubacili na odgođeno plaćanje obezbjeđenje sirovina u visini od pet miliona KM, zbog čega smo u drvnoj industriji imali najbolji rast i oporavak”, istakao je on.

Dodao je da se u SBK brinu se za prihodavnu stranu budžeta za narednu godinu.

“Ovu ćemo godinu nekako i završiti. Smatramo da smo dobrim upravljanjem uspješno reagovali na krizu u smislu zdravstvene pomoći i rješavanja pitanja zdravstva i privrede. I za iduću godinu pripremili smo set mjera za pomoć privredi i zdravstvu i imamo spremne projekte na kojima ćemo nastavit raditi”, naglasio je Lando.