Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je danas odluku o izdvajanju i raspodjeli sredstava za realizaciju programa korištenja sredstava pomoći gospodarskim subjektima kojima je naredbama nadležnih organa zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima da ovom odlukom započinje isplata pomoći koja će iznositi 50 posto od minimalne plaće, odnosno 203 KM po radniku.

-Izdvojit ćemo gotovo pola miliona maraka za one koji su zadovolji uvjete prvog poziva. To su firme kojima je zabranjen rad i čini mi se da će ih biti više od 800, sa oko 2.200 zaposlenih – kazao Lendo.

Lendo je naglasio da je u pripremi i poziv za dodjelu sredstava za svibanj, kao i rebalans proračuna, te je najavio i donošenje ‘korona zakona’, iako on, prije nekoliko dana, nije dobio podršku Vlade SBŽ-a.

Vlada je danas razmatrala i informaciju o utjecaju pandemije koronavirusa na stanje u gospodarstvu.

-U anketi je sudjelovalo više od 600 firmi i jasno je da je koronavirus značajno utjecao na poslovanje, pogotovo malih poduzeća i obrta koji nemaju značajnu imovinu i kapital koji bi istrpili posljedice epidemije koronavirusa – naglasio je Lendo.

Ohrabrujućim je ocijenio podatke iz Porezne uprave koji, kako je rekao, pokazuju da se dio radnika vraća na, javlja Fena.

-U zadnjih nekoliko dana imamo oko 230 ponovno prijavljenih radnika. Gospodarstvo ima laganu aktivnost i vjerujem da će svakim danom biti sve bolje -naglasio je premijer SBŽ-a.