Schalke 04, koji se nalazi na posljednjem mjestu Bundeslige, uručio je otkaz treneru Christianu Grossu i sportskom direktoru Jochenu Schneideru.

U klupskom saopćenju navodi se da je Upravni odbor donio odluku da otpusti cijeli stručni štab nakon poraza od Stuttgarta, rezultatom 1:5.

Predsjednik Nadzornog odbora Jens Buchta izjavio je da je ovo bila neizbježna odluka, posebno nakon razočaravajućih nastupa protiv Borussije Dortmunda i Stuttgarta.

“Ne trebamo ni pričati o drugim stvarima. Rezultatska situacija je sasvim jasna. Ekipa mora ostatak sezone odigrati što uspješnije. Igrači to duguju klubu i navijačima”, rekao je Buchta.

Poželio je uspjeh u daljnoj karijeri smijenjenom treneru Christianu Grossu, pomoćnim trenerima Saschi Rietheru, Werneru Leuthardu i Raineru Widmayeru te sportskom direktoru Jochenu Schneideru.

Gross je njemačku ekipu preuzeo 27. decembra prošle godine.

Trener Peter Knaebel koji predvodi mlađe selekcije Schalkea 04 preuzet će vođenje prvog tima ovog njemačkog kluba.

Schalke 04 je u dosadašnja 23 kola u Bundesligi uspio upisati samo jednu pobjedu, i trenutno se nalazi na posljednjem mjestu sa samo devet bodova.

Schalke 04 je sedmerostruki prvak Njemačke, osvajač pet kupova i jednog Kupa UEFA-e. Klub koji ima 155.000 članova prije samo šest godina bio je sedmi u Evropi na UEFA-inoj listi, a u to vrijeme magazin “Forbes” je njegovu vrijednost procijenio na pola milijarde eura.