Dolazim kao prijatelj građana BiH, preuzimam dužnost čvrsto riješen da pomognem ljudima,koji vrijedno rade da prehrane porodice, koji žele mir i gradnju života sa drugima, rekao je novi visoki predstavnik Kristijan Šmit na prijemu u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

” Naročito želim pomoći svima onima koji žele da ostanu ovdje i izgrade ovu zemlju, rekao je, između ostalog, novi visoki predstavniuk u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) na prijemu u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu kojem su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici političkog, diplomatskog i kulturnog života, ambasadori…

Na prijemu se nije pojavio član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, niti iko od političkih predstavnika iz Republike Srpske.

Šmit je rekao da je dobio dosta pisama:

Pomislio sam da bi bilo dobro da imam čarobni štapić. Ne želim obećati nešto što je nemoguće. Uvjeravam vas da ću upotrijebiti svoj utjecaj, snagu i veze kako bih osigurao da ova zemlja i njena djeca imaju dobru budućnost i da se njihove nade ispune. Svi žele mir i sigurnost te ekonomski napredak, rekao je Šmit.

Visoki presdstavnik je dodao da je zabrinjavajuće što su u zemlji i dalje aktuelni nacionalistički interesi koji imaju prednost nad općim dobrom, te se zahvalio svima koji su došli , jer ,kako je rekao, predstavljaju one koji rade da bude bolje.

“Sve dok 70 posto mladih ljudi želi napustiti zemlju, a nacionalistički interesi imaju prednost nad općim dobrom, ima još puno toga ovdje uraditi. Ovoj zemlji je potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i funkcionalna država. BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i Evropske unije”, kazao je, između ostalog, Šmit.

Najavio je angažman s ciljem da Bosna i Hercegovina postane jaka i stabilna zemlja na čvrstom putu ka Evropskoj uniji, što je zadatak kojem treba da su posvećeni i drugi čimbenici.

Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je izjavio da je danas obilježena promjena na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH, ali da je kontinuitet neupitan.

Za novoimenovanog kolegu, kojem je poželio puni uspjeh, rekao je da ima iskustvo i znanje za nadogradnju onoga što je u Bosni i Hercegovini već postignuto.

U tom kontekstu je Inzko naveo da ova zemlja ima institucije i resurse, a prvenstveno ljude, kako bi postigla puno bolju budućnost od sadašnjosti.

Christian Schmidt došao je u Bosnu i Hercegovinu 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan kasnije i Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Od danas je i zvanično novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nakon što je od Valentina Inzka simbolično preuzeo zbirku svih akata Ureda visokog predstavnika (OHR). 

.