Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) su ocijenile da je današnje potpisivanje zajedničke izjave predsjednika vlada Srbije i Republike Srpske o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” “grub napad na suverenitet Bosne i Hercegovine.

Izjava danas potpisana u Banjaluci o HES “Gornja Drina” zasniva se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, kojima su sve rijeke na teritoriji tog entiteta, uključujući i Drinu, proglašene za “unutrašnje vode RS”.

SDA je saopštila da je to “nevažeća zakonska odredba” koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već proglasio neustavnom i poništio, objasnivši da “rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država” – BIH.

SDA je ukazala da to što je premijerka Srbije Ana Brnabić, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, danas potpisala “protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom BiH sa entitetskim premijerom kao neovlašćenim organom, predstavlja grubo nepoštovanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti BiH”.

SDA je navela da Vlada Srbije može pregovarati i zaključiti sporazum o projektima na Drini isključivo s državnim vlastima Bosne i Hercegovine.

“Svaki pokušaj da to učini s nižim nivoima koji nemaju ovlašćenja za to, predstavlja vrlo opasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana da poštuje suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine”, podsjeća se u saopštenju.

SDA će, dodaje se, preko svojih izabranih predstavnika, upotrijebiti sve raspoložive pravne instrumente unutar bh. institucija, a ako bude potrebno i instrumente preko međunarodnopravnih institucija, da zaštiti imovinu, prava i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Demokratska fronta (DF) je takođe ocijenila da je pokušaj realizacije projekta “Gornja Drina” u potpunosti protivpravan čin “kojim vlasti Srbije pokazuju da ne poštuju suverenitet BiH”.

“Republika Srbija već od ranije duguje državi Bosni i Hercegovini milijarde maraka po osnovu bespravnog korišćenja hidropotencijala reke Drine. Nastavak pljačke javnih dobara BiH putem nelegalnih i protivpravnih entitetskih rešenja neće biti moguć”, upozorila je ta stranka.

Elektroprivreda Srbije je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća s RS “HES Gornja Drina”, a prvi najavljeni projekat, centrala “Buk bijela”, koštao bi 200 miliona evra.