Stari, dobro znani problemi političke prirode u Bosni i Hercegovini, a koji su zbog koronavirusa bili ostavljeni po strani skoro dva mjeseca, ponovo su postali dio bh. svakodnevice. I ponovo je aktualizirana priča o odnosima koalicionih partnera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH koji su, sudeći po izjavama Dragana Čovića i Milorada Dodika da parlamentarna većina više ne postoji, sve zategnutiji i udaljeniji. A najavljuju se i nove blokade u funkcioniranju državne vlasti.

Šta se novo kuha na političkoj sceni Bosne i Hercegovine? Problemi i nesuglasice koji su doveli do nepostojanja parlamentarne većine. Niz je razloga koji tište HDZ i SNSD. Od toga da je prekršen Izborni zakon BiH i Ustav, kako su kazali činjenicom da su članovi Centralne izborne komisije izabrani bez konsenzusa, do toga da je kredit od MMF-a blokiran, pa onda problemi u raspodjeli pozicija, poput neimenovanja direktora SIPA-e i RAK-a. I sve ovo oni zamjeraju SDA, za koju tvrde da sve više pokazuje sklonost ka SDS-u i PDP-u te da zbog toga namjerno usložnjavaju situaciju. A da će blokada u funkcionisanju vlasti biti, to je neminovno sudeći po Dodikovoj izjavi koji je već za narednu sjednicu Doma naroda državnog parlamenta najavio i opstrukcije.

“Činjenica je da danas možemo s pravom reći da ne postoji parlamentarna većina, koju bi logično bilo da vi očekujete, da nekakvi klubovi koji postoje sjednu dogovore se pa imaju zajednički sadržilac i stav, daleko smo danas od toga a i svaki dan smo samo udaljeniji”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Ja nemam ništa protiv politike imenovanja SDA, ali oni su sve zaustavili kada je riječ za srpsku stranu, oni to namjerno rade da bi podržali i ojačali SDS i PDP obećanjima da će im pomoći da uđu u vlast previše kalkulišu – mogli su se pozabaviti važnijim pitanjima EU puta, to podrazumjeva promjenu sudija u Ustavnom sudu i SDA nije spremna zato kaluliše i to usložnjava situaciju”, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

U SDA, danas zid šutnje, pa smo tako i ostali uskraćeni za odgovor. A predsjednik SBB-a tvrdi da će se za rješavanje ovog problema o nepostojanju parlamentarne većine ponovo morati za pomoć moliti međunarodna zajednica. Jer se, očito, drugačije problemi ne mogu riješiti, posebno kada je riječ o formiranju Federalne vlade koja je na čekanju skoro 2 godine.

“Nažalost čuli smo zabrinjavajuće upozorenje da koalicija sa SDA više ne postoji i mi ćemo u toj situaciji morati moliti naše međunarodne prijatgelje Satlera i Nelsona da pomognu u medijaciji”, rekao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Političari u Bosni i Hercegovini nemaju jasnu viziju i idelogiju vođenja zemlje, poručuje profesor Esad Bajtal, te s pravom postavlja pitanje je li uopće ikada i postojala većina u Bosni i Hercegovin i je li ikada radila za interese građana. Uglavnom se ta borba oko interesa svodila na stranačke i lične, ali i dobre pozicije, i to će uvijek tako biti, zaključuje Bajtal.

“Mi nemamo ideologiju, nema borbe ideja, postoje interesne borbe, krimi etno grupe koje se javnosti lažno predstavljaju kao političke stranke i partije i onda kad nešto ne ulazi precizno i jasno u domen njihovih interesa, onda se proglašava to ili krivim ili lažnim ili nezakonitim”, kaže Bajtal.

Kad je riječ o funkcionisanju većine po kantonima to se pretežno kreće od tačke A do tačke B. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da će bez obzira na sve, kako je rekao turbulencije i probleme u Kantonu 10, i dalje ostati u političkom savezu sa HDZ-om BiH. A politički savez GS i DF više ne postoji, razlog za to je SDA, odnosno, kako su naveli u argumentu, zajednički nastup DF-a i SDA na predstojećim lokalnim izborima. Iz DF-a su im odgovorili da nemaju namjeru zajedno sa SDA ići na izbore.