Dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srbije Miloradu Dodiku još je jedna potvrda da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vodi iskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Vučić u javnim istupima, kako se navodi u saopćenju, ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima. Međutim, ove riječi ne prate djela.

Jer ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, „mirnim razlazima“ i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije. Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince. Pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljen na „crnu listu“ State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU, ističe se u saopćenju SDA.

Ta stranka navodi da je odlikovanjem Dodika, Vučić direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajuću politiku, što je većini u BiH već odavno jasno.

SDA je uvjerena da nakon ovog čina, više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije, navodi SDA.