SDA neće prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmjeni sastav Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji predviđa odlazak stranih sudija. To je dejtonska struktura i bilo kakve izmjene predstavljaju udar na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, rekao je danas nakon sjednice Predsjedništva SDA predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

On je kazao da će “Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnese odgovarajuća krivična prijava”.

Prema njegovim riječima, strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u okviru šire reforme pravosuđa, pod uslovom da ne bude bilo kakvih blokada institucija BiH.

“Ako se nastavi destabilizacija prilika, pozivamo visokog predstavnika da reaguje i iskoristi bonske ovlasti. Pozivamo ga da poništi odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o odlikovanjima Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca”, rekao je on.

Izetbegović je pozvao i glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da počne raditi svoj posao i da se počnu sankcionisati svi oni koji ne poštuju presude Ustavnog suda.

Takođe, SDA je zatražila ostavku Milana Tegeltije, za kojeg tvrde da je izgubio kredibilitet i da je pod direktnom kontrolom SNSD-a i Milorada Dodika.

Izetbegović je rekao kako ne vjeruje da će doći do Dejtona 2.

“Naravno, ako bi se ova kriza nastavila, i SDA bi imala svoje zahtjeve, recimo sa entitetskim glasanjem, sa statusom Srebrenice… Dok ova blokada ne prestane nema nikakvih sastanaka pa ni sa Dodikom”, kazao je on.

Lider SDA pozvao je zvaničnike iz RS-a da prestanu sa blokadama “jer smo iz jedne krize ušli u drugu zbog Dodika”.

Na pitanje novinara BHRT-a o tome koliko će kriza uticati na Budžet institucija BiH za 2020. godinu, Izetbegović je rekao da će na udaru biti RS jer je tamo ekonomija lošija nego u FBiH, te da će na čekanju biti brojni infrastrukturni projekti.

Upućen je poziv čelnicima HDZ BIH na nastavak pregovora o završetku formiranja vlasti u Federaciji BiH.