Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije pozvao je premijera i Vladu Kantona Sarajevo da se hitno počnu baviti pandemijom ili da podnesu ostavke.

“Povodom, nažalost, rekordnih brojeva zaraženih i umrlih uzrokovanih pandemijom Kovid-19, pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva KS i krizni štab KS da se hitno i bez trenutka odlaganja počnu baviti pandemijom na ispravan način, u protivnom će doći do katastrofe i potpunog sloma zdravstvenog sistema u Sarajevu”, istakli su iz SDA.

Prema njihovim riječima, od početka ove Vlade i skupštinske većine NIP, Naša stranka i SDP bave se isključivo smjenama i imenovanjima svojih kadrova u javna preduzeća i ministarstva, gašenjem i spajanjem ministarstava i “uhljebljenjem” svojih kadrova.

“Napominjemo da su prvi koraci Fortine i Konakovićeve skupštinske većine bili smjena Kriznog štaba KS i imenovanje svojih podobnih kadrova u novi štab, a na štetu medicinske struke i zdravlja građana u Kantonu Sarajevo”, naveli su iz SDA.

Pozvali su premijera Fortu, ministra zdravstva Vranića i cijelu Vladu KS da se već danas počnu baviti suzbijanjem pandemije i širenjem zdravstvenih kapaciteta ili da hitno podnesu ostavke i prepuste svoja mjesta ekspertima i ljudima iz struke.

Takođe, pozvali su Elmedina Konakovića, da i sam od vlade traži da odstupe.