Prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao “aprilski paket”, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDP-a Bosne i Hercegovine, naći će se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 9. decembra.

Amandmanima koje predlaže SDP predviđa se jačanje kapaciteta državnog parlamenta, u kojem bi se broj poslanika više nego uduplao. Transformisala bi se i uloga Doma naroda u kojem bi umjesto 15 sjedio 21 delegat, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda. Najveća i najvažnija novina bilo bi uvođenje predsjednika i premijera BiH.

“Uvođenje funkcije predsjednika BiH i potpredsjednika BiH koji se biraju iz Parlamenta čime se stvaraju preduslovi da se i presuda Sejdić-Finci zadovolji. Jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva, ali i mogućnost njihove smjene. Uvođenje i jačanje funkcije premijera Vijeća ministara”, pojašnjava Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u PD PSBiH.

U Stranci demokratske akcije (SDP) ističu da će ova stranka podržati svaki prijedlog, pa i SDP-ov, kojim se proširuju nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

“SDA je spreman podržati amandmane na Ustav BiH kojim bi se uveo funkcionalniji sistem u pogledu rada kako izvršne tako i zakonodavne vlasti”, kazao je Adil Osmanović iz Kluba zastupnika SDA u PD PSBiH.

Poslanici iz stranaka sa hrvatskim predznakom nisu željeli komentarisati ustavne amandmane SDP-a. Za stranke iz RS, bilo da su pozicija ili opozicija, oni su neprihvatljivi.

“49% RS, 51% Federacija BiH, dva entiteta, tri naroda i ustavni modaliteti kako šta može da se mijenja. Na ono na šta ne pristaju tri naroda i dva entiteta ne vrijedi ni pokretati”, kategoričan je šef Srpskog kluba zastupnika u PD PSBiH Nenad Stevandić.

“Oni koji podnose takvu inicijativu mogu da pokušaju, ali nisam siguran da se od toga može nešto postići”, smatra Mirko Šarović iz Klub zastupnika SDS-a i PDP-a u PD PSBiH.

Prema mišljenju profesora ustavnog prava Šukrije Bakšića državni Ustav je pun manjkavosti i treba ga mijenjati. „Aprilski paket“ nije sporan, ali, ocjenjuje, u ovom trenutku teško može proći.

“On u svakom slučaju jeste potreban. E da li je u ovim uvjetima se može nadomjestiti jedna historijska šansa koja je propuštena prije 14 godina to je sada pitanje”, smatra Bakšić.

Za bilo koju odluku, pa tako i inicijativu SDP-a BiH da se u igru vrati „aprilski paket“ ruke mora podići dvije trećine poslanika iz svakog entiteta, što je, čini se, uz komentare poslanika iz Republike Srpske već sada nemoguće.