Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP), Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) potpisali su danas “Sarajevski dogovor” – sporazum o zajedničkom političkom djelovanju u Kantonu Sarajevo (KS).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je prilikom potpisivanja sporazuma u Sarajevu kako su “ovdje četiri partije koje su ideološki različite ali koje su pokazale da se mogu okupiti i djelovati zajedno.

“Sporazum sadrži 29 tačaka koje će naši vijećnici, načelnici i gradonačelnik u periodu koji je pred nama provoditi”, rekao je Nikšić.

Prema riječima lidera NiP-a Elmedina Konakovića članovi “četvorke” su dokazali da dobar dogovor može biti dovoljan za suštinske promjene u Bosni i Hercegovini.

“Građani Kantona Sarajevo mogu biti sretni što ima partija koje su njihove interese stavili ispred svojih političkih interesa”, kazao je on.

Programska koalicija poput ove treba dati nadu građanima da se može ići nabolje, smatra predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

“Sljedeće sedmice ćemo razgovarati o imenima za načelnike. Ovaj dogovor neće stati samo na Sarajevu. U narednom periodu ćemo razgovarati i o drugim sredinama”, najavio je Kojović.