Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru dva zakona koja bi po hitnoj zakonodavnoj proceduri trebalo da budu razmatrana na narednoj sjednici tog doma. Riječ je o izmjeni Izbornog zakona BiH i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH.

Izmjenama Izbornog zakona predlaže se spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na deset posto, čime bi bilo osigurano da glasači u mnogo većoj mjeri utiču na personalni sastav izabranih poslanika u parlamentima, osim što utiču na broj glasova stranaka.

Sadašnji tzv. unutrašnji prag od 20 posto nerijetko uvodi disbalans između izborne volje građana i kandidata koji bivaju izabrani, smatraju u SDP-u.

“Ovim izmjenama se to mijenja i dovodi do uklanjanja demokratskog deficita u smislu da će građansku volju u parlamentima zastupati oni koji zaista dobiju veću podršku građana, a ne oni koje stranke preferiraju visokim mjestom na listi”, pojašnjavaju predlagači.

Napominju da veliki broj glasača uopće ne zna da postoji unutrašnji prag na izbornim listama, te da ukoliko neka stranka osvoji 10.000 glasova, kandidat mora imati bar 2.000 ličnih glasova kako bi se mogao kretati unutar liste.

“Analize su pokazale da su, u slučaju izbornog praga unutar liste od 20 posto, liste praktično zatvorene, odnosno redoslijed ostaje uglavnom onakav kakvim ga je napravila politička stranka”, ističu u SDP-u.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, on predviđa održavanje izbora, odnosno finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen.

Suština prijedloga zakona je odredba u kojoj se kaže da je za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u BiH u skladu s Izbornim zakonom, ali iz SDP-a podsjećaju da se lokalni izbori, iako je bilo novca, nisu mogli održati sve dok nije usvojen budžet za 2020. godinu.

“Usvajanjem predloženih izmjena zakona bila bi spriječena eventualna blokada izbora 2022. godine u slučaju neusvajanja budžeta, što se već spominje kao mogući scenarij ukoliko ključni donosioci odluka ne budu zadovoljni ishodom pregovora o izmjeni Izbornog zakona”, ističu iz SDP-a.

Kako navode, usvajanjem zakona bi se neutralizirala mogućnost da građani Bosne i Hercegovine budu uskraćeni ili da im bude ugroženo pravo učešća na izborima, te istovremeno da bude blokirano funkcioniranje parlamenata na svim nivoima budući da ustavi jasno propisuju trajanje mandata.

“Glasanje o zakonu će pokazati da li i ko planira blokirati održavanje izbora 2022. godine ili neodržavanjem izbora ucjenjivati u procesu pregovora o izmjeni Izbornog zakona”, navodi se u saopćenju Kluba SDP u Predstavničkom domu, koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.