Pred državnim parlamentarcima 9. decembra će se naći prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao “aprilski paket”, a koji se odnosi na izmjene kojima se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera. Prijedlog ustavnih promjena u proceduru će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH.

SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije predsjednika i dva potpredsjednika BiH, kao i premijera BiH.

Riječ je o amandmanima koje smo ranije predložili, a koji će se naći na idućoj sjednici koja je zakazana za 9. decembar – rekao je Magazinović.

Kako je navedeno je u prijedlogu amnadmana, SDP bi uveo predsjednika i potpredsjednike BiH, koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi, prema SDP-u, bili “direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH”.

SDP-ovim prijedlogom amandamana drastično bi se povećao broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa sadašnja 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, SDP u svojim amandmanima koje predlaže, taj broj povećava na 87. Kao obrazloženje za to navodi “proširenje nadležnosti države BiH”, kao i jačanje nadležnosti Predstavničkog doma.

Dvije trećine bile bi birane iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske, neposredno na izborima, pri čemu bi tri mjesta bila garantovana predstavnicima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

Broj delegata u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan sa 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Predstavničkgi dom Parlamentarne skupštine BiH.

Oglasio se lider PDP-a Branislav Borenović , rekavši da prijedlog neće dobiti njihovu podršku:

Amandmani SDP na Ustav BiH su apsolutno neprihvatljivi i nepotrebni. Jasno je da prijedlozi o uvođenju “predsjednika, potpredsjednika i premijera BiH” neće dobiti našu podršku u Parlamentu BiH. A prijedlog o povećanju broja poslanika u ovoj ekonomskoj besparici je “no comment” – napisao je Borenović na Twitteru.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom Snježana Novaković Bursać, SDP-ov prijedlog ocijenila je apsurdnim- i poručila da nema šanse da budu usvojeni.