Poslanici SDS-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske mišljenja su da izmjene Poslovnika o radu parlamenta nisu prihvatljive jer je ograničeno vrijeme za diskusiju poslanika čime se, kako kažu, urušava demokratski kapacitet najviše zakonodavne institucije.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić smatra da se izmjenama Poslovnika o radu Narodne skupštine “ukida pravo na slobodu govora”.

“Radna verzija izmjena Poslovnika o radu Narodne skupštine direktan je udar na Ustav Republike Srpske kojim je propisano pravo na slobodu govora. Nažalost, ukoliko budu usvojene predložene izmjene, bićemo onemogućeni da diskutujemo”, rekao je Šešić novinarima.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić kaže da vladajuća većina u Srpskoj, koja je predložila izmjene Poslavnika o radu, želi u potpunosti da preuzme parlament.

“To ni u kom slučaju nećemo dozvoliti i spremni smo za sve vidove borbe koji su propisani Ustavom. Niko nema pravo da nam oduzme pravo na slobodu govora”, rekla je Trivićeva.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković upitala je da li je potrebno da poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao predstavnici naroda, imaju manje prava od kolega u ostalim parlamentima u BiH kojima nije ograničeno vrijeme za diskusiju?

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da su izmjene Poslavnika o radu u suprotnosti sa demokratskim načelima i najavio da je zato opozicija spremna na sve vidove borbe, pa i proteste.