Izložba arhivske građe “Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova” autora Amira Pašića bit će otvorena u mostarskom Centru za kulturu večeras u 20.30 sati.

Mostarska publika, ali i strani gosti koji se u Mostaru nađu danas, na datum obnove Starog mosta, moći će pogledati vrlo zanimljivu izložbu o razvoju, rušenju i obnovi mostarskog starog grada, zahvaljujući bogatoj privatnoj arhivi Amira Pašića, priopćili su organizatori.

Pašićevo djelovanje povezano je, među ostalim, i s nominacijom Mostara za upis na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine. Predavač je na brojnim sveučilištima i višestruko nagrađivan, širom svijeta održao je više od 100 konferencija na temu Mostara i Starog mosta, a poslije rata vodio je projekte za Fondaciju Aga Kahn i Islamsku konferenciju.

“Trebalo bi iskoristiti značaj Starog mosta i njegovu poziciju na svjetskoj listi UNESCO-a. Trebamo i dalje razvijati stari grad, da to bude osnovica za ekonomski razvoj, a ne da samo brojimo turiste, nego da se jednostavno razvijaju djelatnosti, da se formira neki sistem obrazovanja”, stoji u priopćenju.

Zaštićeni spomenik UNESCO-a

Mostar je bez najljepšeg luka koji spaja dvije obale Neretve bio skoro 11 godina. Nakon rušenja Starog mosta granatiranjem s položaja Hrvatskog vijeća obrane u novembru 1993. godine, najvrijedniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004., a svečano je ponovo otvoren na današnji dan.

Projekat obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Holandija i Hrvatska.

Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine.