Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira znatno povećanje sredstava za Zapadni Balkan ove godine i pojačala je podršku reformama kako bi se pomoglo regionu da se izbori sa ekonomskim posljedicama epidemije koronavirusa, rekao je predsjednik EBRD Suma Čakrabarti.

Čakrabarti je danas na samitu EU-Zapadni Balkan rekao da će EBRD kombinovati svoje finansijske resurse sa grantovima partnera iz EU, saopštila je ta banka.

Predsjednik EBRD rekao je da se očekuje povećanje finansiranja Zapadnog Balkana za oko trećinu, na 1,7 milijardi evra u 2020. sa rekordne 1,3 milijarde u 2019.

Čakrabarti je na onlajn samitu koji se zbog pandemije koronavirusa održava umjesto samita u Zagrebu, rekao da je EBRD ponosna što podržava napore Tima Evropa u regionu.

Prema njegovim riječima, finansiranje EBRD na Zapadnom Balkanu biće usmjereno posebno na mikro, mala i srednja preduzeća i finansiranje trgovine, kao i infrastrukture u energetici i na lokalnom nivou, saopštila je ta banka.

Takođe će EBRD u periodu oporavka poslije pandemije koronavirusa investirati u rast i radna mjesta.

Na Zapadnom Balkanu podrška će biti fokusirana na unapređenje efikasnosti i transparentnosti javne uprave, razvoj konkurentnih i inkluzivnih ekonomija, ubrzavanje tranzicije na zelenu ekonomiju i unapređenje regionalne saradnje.

“Uspjeh kombinacije ulaganja i reformi politike može se vidjeti u našim postignućima na terenu u regionu… Uvjeren sam da će i dalje imati dalekosežan uticaj tokom i poslije pandemije”, rekao je predsjednik EBRD.

Na virtuelnom samitu EU i Zapadnog Balkana učestvuju i predstavnici Evropske investicione banke, Svjetske banke i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).