Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio je u petak grčkom kolegi Nikosu Dendiasu na pomoći njegove države Hrvatskoj nakon razornih potresa.

“Koristim prigodu kako bih zahvalio ministru Dendiasu na izdašnoj i brzoj humanitarnoj pomoći koju je Grčka uputila potresom pogođenim područjima u Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman u Ateni u kojoj boravi u službenom posjetu, dan nakon što je posjetio i Cipar.

“Grčka je i sama nedavno bila pogođena snažnim potresima te prenosim našu potporu i spremnost na pomoć”, dodao je hrvatski ministar.

Dva snažna potresa pogodila su Grčku početkom ožujka i uzrokovala materijalnu štetu, no nije bilo ljudskih žrtava. Najsnažniji potres bio je magnitude 6,3 po Richteru.

Grlić Radman u petak je Dendiasu zahvalio i na grčkoj potpori pristupanja Hrvatskoj skupini MED7 koja okuplja sedam mediteranskih članica Europske unije – Cipar, Francusku, Grčku, Italiju, Maltu, Portugal i Španjolsku.

Zahvalio je i na podršci hrvatskom članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), eurozoni i šengenskom prostoru.

Ministri su naglasili važnost nastavka političkog proširenja EU-a na zemlje jugoistoka Europe te istaknuli važnost dosljedne politike Bruxellesa kako države kandidatkinje ne bi izgubile europsku perspektivu.

Hrvatski ministar pritom je govorio o primjeru Bosne i Hercegovine koja se teško bori s upravljanjem migrantskom krizom pa je istaknuo solidarnost s Grčkom koja je također na prvoj crti tog “velikog političkog, sigurnosnog i gospodarskog problema”.

Ministri su iskazali zadovoljstvo rastom gospodarske razmjene dviju zemalja pa su izdvojili primjer grčke tvrtke Avax koja radi na izgradnji pristupnih cesti Pelješkom mostu.