Šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, te ambasadori Njemačke, Italije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država još jednom su snažno osudili kontinuirane napade i pritiske na medije širom Bosne i Hercegovine, uključujući i nedavne slučajeve zabilježene u Banjaluci i Visokom.

U zajedničkom saopštenju su istakli da su slobodni i nezavisni mediji ključna komponenta funkcionalnog društva, koja doprinosi većoj stabilnosti i prosperitetu.

“Novinari/novinarke imaju presudnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i dobrog upravljanja. Oni imaju važnu ulogu u izbornom procesu, jer predstavljaju vezu između političkih stranaka i birača”, istakli su.

Dodali su da novinari/novinarke i medijski radnici moraju imati mogućnost da svoj posao obavljaju bez straha od posljedica, te da se u isto vrijeme od političara i nosilaca javnih funkcija očekuje da svojim ponašanjem odražavaju poštovanje i odgovornost.

“Nastavljamo izražavati podršku novinarima/novinarkama i medijskim radnicima u važnom poslu koji obavljaju, te pozivamo nadležne organe na svim nivoima u BiH da omoguće okruženje koje promoviše slobodu medija i slobodu izražavanja”, poručili su.