S ciljem da se sačuva kultura i tradicija Jevreja u Sarajevu sinoć je u Bosanskom kulturnom centru upriličena sefardska noć „Sarajevo evropski Jerusalem“.

“Ovo je trinaesti put da Udruženje „Hagada“ organizuje sefardsku noć tokom koje je ansambl „Corona“ izveo predivne romanse. Uvijek se za ovaj program tražila stolica više pa tako je bilo i ove večeri. Zato smo veoma ponosni”, kazala je Feni članica Udruženja „Hagada“ Mirjam Tauber.

Bila je ovo prilika da se spomenu pojedina jela iz bogate sefardske kuhinje, kao i batulin, sefardska kafa.

“Posjetioci su također uživali u ovom napitku koji se pravi tako da se na jedno jaje dodaju dvije kašike šećera. To se dobro umuti, može se dodati  i vanilin šećer. Zatim skuhate našu bosansku kafu u koju umjesto šećera kao šlag stavite ovo umućeno jaje. Tako napravljena kafa zove se batulin”, objasnila je Tauber.

Postoji i priča, poznata do današnjih dana, kako su Jevreji Sefardi, zaljubivši se u Sarajevo, u kojem su pronašli svoj novi dom, prozvali ovaj grad “Mali Jerusalem”, ili na ladinu “Jerušalajim čika”. Danas se sa ponosom kaže da je Sarajevo „evropski Jerusalem“.

Scenarista i voditelj sefardske noći „Sarajevo evropski Jerusalem“ bio je Eli Tauber, a organizovana je u okviru festivala Baščaršijske noći.