Nesvakidašnja priča stiže nam sa sjeveroistoka zemlje. Semberija ovih dana puni novinske stupce medija u BiH i regionu, a razlog je i više nego zanimljiv. Bijeljinu je digao na noge neobični bjegunac – ni manje ni više nego australijski kengur.

Koki Kol nestao je sa ranča “Tanasić” na kome se nalazi mali zoološki vrt i već oko mjesec dana traje potraga za njim.

Egzotični bjegunac je, kako kaže vlasnik, primijećen i nalazi se u blizini rijeke Drine. Mještani ga svakodnevno viđaju, ali mu ne uspjevaju prići i bezbjedno ga vratiti vlasnicima. Uz to, pozivi ne stižu samo od Semberaca.

NIKOLA TANASIĆ, vlasnik ranča “Tanasić”

“Informacije dobijamo svakodnevno, zadnju informaciju smo dobili danas – da se nalazi iza benzinske pumpe Nis, tu na Pavlovića putu. Čitava Semberija je na nogama, javljaju nam se iz Aarajeva, Banjaluke, iz Brčkog, Zvornika, dosta gradova iz Srbije, Beograd, Novi Sad”.

Tanasić kaže da je kengur pobjegao kada su djeca ostavila otvorene kapije na ranču, uplašen dječijom grajom.

Na pitanje, otkud kengur u Semberiji, Tanasić odgovara:

“Kengura smo dobili iz Češke prije godinu dana. Imao je pet-šest mjeseci kada je stigao na naš ranč. To je sivi kengur sa bijelim genima. Jedino se plaši pasa. Psi su mu noćna mora, ostalih životinja se ne plaši, najbolje se uklopio ovdje sa lanetom, nije se bojao naših afričkih nojeva, ni emua ni nandua”.

O semberskom kenguru pisali su ne samo lokalni, nego i mediji iz cijele zemlje, ali i regiona. Za kratko vrijeme postao je i tema brojnih šala i anegdota, a Semberci, od najmlađih do najstarijih, sa pažnjom prate priču i nude savjete.

Pomoć u rješavanju „kengur krize“ ponudili su i u Lovačkom savezu Republike Srpske, odakle kažu da vlasniku na raspolaganju stoji čak i njihov interventni tim.

ŽIVOJIN LAZIĆ, sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske

„Tu su puške za omamljivanje i uspavljivanje, tu su termovizije, tu su dronovi, imamo kompletnu opremu i interventni tim koji je formirala Vlada Republike Srpske. Lovački savez animira pomoćnika ministra i nas dvojica donosimo odluku da li izlazimo na teren ili ne, pošto vlasnik mora imati određene dozvole“.

Dok smišljaju način kako da kengura vrate kući, dobra vijest je da trenutno nije ugrožen kada je u pitanju hrana jer je reč o biljojedu, a vegetacija još nije stala.

NIKOLA TANASIĆ, vlasnik ranča “Tanasić”

“On se snalazi dobro u prirodi. Trenutno nas nije strah iz razloga što vegetacija još nije stala, ima hrane i može da podnese temperature. Problem će mu biti kad dođu hladni dani jer je tropska životinja”.

Jedina nada im je jesen. Uzdaju se u prirodu i opadanje lišća.

Dok kengur bezbrižno skakuće Semberijom, njegov vlasnik je sve zabrinutiji. Kako kaže, uzda se u nestanak vegetacije i nada se da će manje hrane primorati kengura da uđe u neko dvorište ili šupu i da će tako uspjeti da ga uhvate i zatvore.