“Evropa je rekla da su stvari, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, više manje iste. Prošle godine otprilike u isto vrijeme, kada je bio izvještaj u Evropskom parlamentu, bile su slične ocjene. U nekim smo oblastima ovaj put čak otišli i niže. Dakle, mi imamo isti sistem vlasti, iste ljude, iste lidere godinama”, kazao je u emisiji “BHT1 uživo”, komentarišući specijalni izvještaj Evropske komisije o napretku u BiH, lider Nezavisnog bloka Senad Šepić.

“Ti ljudi, koji godinama ne odgovaraju na zahtjeve Evropske komisije, verbalno jesu za Evropu, ali suštinski, naravno, ništa od toga ne rade ili, štaviše, potpuno u suprotnom pravcu vuku procese i državu”, ocijenio je Šepić dodajući da oni i danas vode glavne procese, drže najznačajnije institucije, na čelnim su pozicijama i nerealno je sada očekivati da će oni koji deset ili petnaest godina nisu ništa uradili, sada u petnaestoj godini nešto uraditi.

“Dakle, to je jednostavno suprotno njihovim interesima, a njihov interes se može održati ukoliko se ne uvedu evropski standardi u BiH”, smatra Šepić.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler prije dva dana u našoj emisiji je rekao kako je ostvaren napredak, uporedivši stanje u Bosni i Hercegovini danas sa onim iz devedesetih, kada je prvi put ovdje boravio.

“Naravno da je sve drugačije, cijela je planeta drugačija od devedesete do 2020. Trideset godina je prošlo ali kad to gledate i kažete: “Vi ste danas drugačiji nego što ste bili devedesete”, ne možete to samo gledati u kontekstu BiH. Probajte to staviti u kontekst gdje je Njemačka bila devedesete, recimo, a gdje je danas. Gdje je Austrija, država iz koje dolazi Sattler, bila devedesete, a gdje je danas. Ja mislim da se stvar, ipak, mora široko postaviti i onda ćete doći do puno boljeg odgovora – da je problem u ovakvim elitama, u ovim ljudima, u ovom sistemu koji je danas privatan. On služi da bi najznačajniji lideri, njihove porodice, supruge, neki uži krug njihovih ljudi, imali svoju vlastitu državu, jer oni na ovakav način, kontrolišući institucije, iskorištavajući ih za svoje privatne svrhe, od Bosne i Hercegovine, kao javnog prostora, prave privatnu državu”, smatra Šepić.

Šta znači to što nam obećavaju kandidatski status, da je to tek predizborna priča?

“Pa oni su rekli ovako: “Mi smo spremni vama iduće godine dati kandidatski status. Evo, daćemo za zapadni Balkan nekih devet milijardi eura za investicije i 20 milijardi u kreditnim linijama”. Samo jedno poređenje, ove godine je Hrvatska dobila 22 milijarde od strane Evropske unije za podršku borbi protiv pandemije koronavirusa, spašavanje radnih mjesta, ekonomije i tako dalje. Samo vam govorim koji je to iznos na ovom na evropskom nivou. A za nas je jako važan, veliki”, objašnjava on.

Šepić dalje podsjeća da je Evropska unija od Bosne i Hercegovine tražila tri stvari: reformu sistema javnih nabavki, rješavanje pitanja sukoba interesa i sistem korištenja javnih evropskih fondova. Prema njegovom mišljenju, nijedan od ovih zahtjeva nije u interesu vladajuće elite u BiH.

“To što je Evropa nama ponudila, ponudila je svjesno znajući da mi nećemo ispuniti one osnovne stvari koje traži od nas, da bi mogli doći u poziciju da koristimo resurse”, ocijenio je Senad Šepić.