Sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, te dodao da četiri mikrobiološke laboratorije koje vrše testiranje na koronavirus imaju dovoljnu količinu testova.

Tokom sastanka u Banjaluci sa svim direktorima bolnica u Republici Srpskoj, Šeranić je istakao da je značajan izazov organizacija rada, tako da kada se pojavi veći broj pacijenata zaraženih koronavirusom u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete.

“Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, istakao je Šeranić.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava, saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.