Iako je epidemija koronavirusa ušla u devetu sedmicu, u Republici Srpskoj povećava se broj zaraženih. U posljednja četiri dana potvrđena su 183 nova slučaja. Posebno zabrinjava to što je sve veći broj zdravstenih radnika zaražen. Samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zaraženo je 50 ljekara, medicinskih sestara i tehničara. Zdravstvene ustanove, koje su najvažnije u obrani od epidemije, postaju novi klasteri zaraze.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ima dovoljan broj zdravstvenih radnika koji brinu o pacijentima i tu se postupa u skladu sa protokolima, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je napomenuo da UKC ima oko 3.000 zaposlenih radnika, da je to manji grad, i da se tamo postupa prema protokolu.

“To radimo da zaštitimo pacijente i zato se izmještaju pacijenti, dezinfikuje se prostor i vraćaju se pacijenti”, naveo je Šeranić.

Šeranić je istakao da je Republika Srpska nabavila veliku količinu opreme koju je rasporedila po svim zdravstvenim centrima.

On je naglasio i da se sve vrijeme otkako je počela epidemija virusa korona transparetno izvještavalo i da je javnosti sve predočeno i kada je riječ o zaraženim medicinskim radnicima, kao i o onima u domovima za stara lica.

“Pojačano je testiranje zdravstvenih radnika. To će biti nastavljeno, hoćemo da preventivno djelujemo”, rekao je Šeranić i dodao da je ista situacija i sa staračkim domovima.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je da je veliki broj potvrđenih slučajeva u posljednja dva dana.

O ovoj temi za BHRT govorio je šef Tima za praćenje provođenja mjera Štaba za vanredne situcije RS Nenad Stevandić