Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je urađeno 176 laboratorijskih nalaza, virus je potvrđen kod 34 nove osobe.

155 osoba je do sad zaraženo u RS. Šeranić napominje da će i dalje RS da traži potencijalno zaražene osobe i da ih testira.

“Pokušali smo da povećamo kapacitet testiranja. Naš cilj je da što prije otkrijemo sve osobe koje su pozitivne”, rekao je Šeranić.

Trend pozitivnih osoba se kreće u onim zajednicama u kojima su bila već evidentirana lica, zato se i odlučilo na mjeru da se osobe izoluju u karantine. Većina ovih slučajeva su do sad bili u kontaktima sa već zaraženim osobama. 7 osoba su sekundarni kontakti iz trećeg banjalučkog klastera, a 4 osobe su osobe koje su došle sa putovanja.

“Dvije osobe su sada na respiratoru, a imaju i hronična oboljenja. Vitalno su ugroženi i pratiće se njihovo zdravstveno stanje”, precizirao je Šeranić i dodao da je na pulmologiji šest pacijenata.

Uzeti su i uzorci svih osoba iz karatina u Gradišci i svi su negativni.

“Imamo i dva zaražena ljekara i jednog tehničara iz privatne zdravstvene ustanove”, rekao je Šeranić i dodao da su zdravstvene ustanove preduzele sve mjere neophodne u takvim situacijama.

Gotovo sve lokalne zajednice su formirale svoje karantine, tako da osobe koje pređu granicu idu u karantine u svojim lokalnim zajednicama nakon što prođu neophodne provjere na koronavirus.

Šeranić je istakao da je među novozaraženim 22 lica iz Banjaluke, četiri iz Teslića, po dvije iz Laktaša i Prnjavora, a po jedna iz Prijedora, Bijeljine, Kotor Varoša i Modriče.