Ne trebamo srljati iz mjere u mjeru, a njih je potrebno procijeniti iz šireg društvenog konteksta kazao je za BHRT Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske govreći o mogućem uvođenju novih mjera.

Prognoze o širenju virusa korona su nezahvalne, obzirom na to da je veoma virolentan, da se širi respiratornim putem i ako se mjere ne sprovode očekujemo da će broj oboljelih rasti. Hladno vrijeme koje nas je vratilo u domove i zatvorene prostore svakako je uslovilo i povećanje lica koji su zaraženi, kazao je ministar.

Inače period od novembra do marta je period akutnih respiratornih oboljenja i koji se pojavljuju u većem broju i uvjetovan je načinom prenošenja. Ono što trebamo da vidimo da li su i kako će mjere koje su na snazi dati rezultati, pa ćemo onda vidjeti o nekom drugom i daljem pravcu koji bi usporio rast oboljelih, pa možda i nekom prekidu cirkulacije virusa ali ne u skorije vrijeme.

Kada govorimo o zdravstvenom sistemu u pandemiji, on trenutno to izdržava istakao je Šeranić.

Imamo planove kako i na koji način se ponašamo. Kako u primarnoj zaštiti tako i u bolnicama. Stavili smo kapacitete na raspolaganje pacijentima koji su oboljeli od Covida. Što se tiče angažovanja doktora sa biroa Štab je donio odluku o njihovom angažovanju. Pravimo dokument koji će sadržati njihova imena i gdje se nalaze kako bi ustanove dobile osobe i ljekare koji im trebaju. Vrlo brzo ćemo to završiti i angažovati ljekare do kraja sedmice.

Govoreći o novim mjerama koje se uvode u Evropi i ostalim dijelovima BiH, kazao je kako ne trebamo srljati iz mjere u mjeru.

Za mjeru je važno da se procijeni sa šireg društvenog konteksta. Trebamo prvo procijeniti ove mjere koje su na snazi, da li su one učinkovite pa tekonda druge mjere praviti.