Sarajevo grad filma UNESKO-a pozvao je danas djecu Kantona Sarajevo da učestvuju u konkursu 16. po redu Međunarodnog filmskog festivala djece i mladih u Busanu u Južnoj Koreji.

Konkurs koji će se održati od 5. do 12. jula u Busanu je dio međunarodne saradnje 18 kreativnih gradova filma UNESKO-a iz cijelog svijeta, među kojima su i južnokorejski grad i Sarajevo, a odnosi se na djecu između pet i 12 godina koji mogu da prijave crtež na temu “Mi u prirodi”.

Crtež koji Međunarodni filmski festival djece i mladih u Busanu (BIKY) proglasi najboljim iz svih gradova filma UNESKO-a koristit će se za dizajn postera ovogodišnjeg festivala, kao i za promotivne materijale festivala, uz prethodno ustupljena autorska prava pobjednika. Pobjednik će dobiti vrijedne nagrade.

Pobjednički crteži iz svih kreativnih gradova filma UNESKO-a, među kojima i iz Sarajeva, bit će izloženi na festivalu u Busanu. Crtež iz Kantona Sarajevo koji bude proglašen najboljim festival u Busanu će također nagraditi.

“Pokaži svoju maštu i kreativnost kroz crtež, pridruži se mladima iz gradova filma UNESKO-a iz cijelog svijeta i zabavi se crtajući. Ove godine svi crtaju na temu ‘Mi u prirodi’. Koronavirus nam ne dozvoljava da se družimo s prijateljima. Kada ćemo se ponovo igrati zajedno u prirodi kao nekada? Kako se približiti prijateljima bez straha od prenosa bolesti? I kako svi možemo živjeti zajedno s prirodom? Nacrtaj svoju ideju. Čekamo tvoje crteže”, navedeno je u pozivu.

Crteže je potrebno poslati ili dostaviti na adresu: Sarajevo Film Festival, Zelenih beretki 12, 71 000 Sarajevo, BiH.

Konkurs je otvoren do 31. januara.