Sarajevo Film Festival (SFF) i ove godine poziva talentovane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za Talents Sarajevo, program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva s nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka.

Od 15. do 20. augusta ove godine, pod tematskim naslovom “New Beginnings”, Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.

Trenutna kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom, navode iz SFF-a.

Smatraju kako dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaraoci ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i saradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije. Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod naslovom “New Beginnings”.

Filmski festivali su mjesta susretanja, uvezivanja i druženja filmskih stvaralaca, te se nadamo da će okolnosti dozvoliti da se izabrani učesnici programa Talents Sarajevo i neposredno upoznaju i sarađuju u Sarajevu.

“Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, Talents Sarajevo će svoje aktivnosti prilagoditi okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu”, navodi se u saopćenju.

Rok za prijave je 17. maj 2020. godine.