Reditelj i scenarist Michel Hazanavicius biće predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 26. po redu Sarajevo film festivala.

Pored njega u žiriju su Carlo Chatrian, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, glumica Jadranka Đokić, reditelj Srdan Golubović te Andrea Stavenhagen, rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. augusta u Narodnom pozorištu.

Hazanavicius je rođen 1967. godine u Parizu u Francuskoj. Studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i televizijske programe. Nakon što je snimio svoj prvi kratki film, “Echec Au Capital”, i sarađivao na nekoliko scenarija, 1999. godine snima svoj dugometražni igrani prvijenac “Mes Amis”. Sljedeći igrani film, “OSS 117: Cairo, špijunsko gnijezdo”, snima 2006. godine, a 2009. snima i “OSS 17: Izgubljen u Riju”.

Dvije godine kasnije snima crno-bijeli nijemi film “Umjetnik” (The Artist) u kojem su uloge ostvarili Berenice Bejo i Jean Dujardin. Film je 2012. osvojio pet nagrada Oscar, uključujući Oscare za najbolji film i za najboljeg redatelja, kao i Oscara za najboljeg glumca za Dujardina. Bejo je za ulogu u filmu nominovana za Oscara za najbolju sporednu glumicu. “Umjetnik” (The Artist) je osvojio i brojne druge nagrade, među kojima i tri Zlatna Globusa, sedam BAFTA nagrada, nagradu za najboljeg glumca za Djuradina na Filmskom festivalu u Cannesu 2011, gdje je film premijerno prikazan.

Nedavno je snimio svoj sedmi igrani film, “Izgubljeni princ” (2020), u kojem igraju Bejo i Omar Sy.

Sarajevo film festival ove godine će se održati od 14. do 21. augusta u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa.