Glavni grad Bosne i Hercegovine od sinoć je cetralno mjesto susreta filmskih profesionalaca iz regije i svijeta. U okviru Sarajevo film festivala večeras počinje i takmičarski program. U Ljetnom kinu planirana je projekcija filma “Otac”, Florijana Zelera.

https://youtu.be/1usYVfFji1Y

Ove godine u 19 programa Sarajevo Film Festivala bit će prikazano više od 55 filmova iz 65 država od kojih je preko stotinu iz šire regije. Najveća regionalna filmska smotra održava se u hibridnoj formi – filmske projekcije odvijaju se na festivalskim lokacijama i online. Danas je počeo takmičarski program.

Takmičarski program otvoren je regionalnom premijerom filma Brdo na kojem riču lavice u Narodnom pozorištu. Debitantsko ostvarenje francuske glumice i rediteljice kosovskog porijekla Luane Bajrami, rađen je u francusko-kosovskoj koprodukciji. Drama o tri tinejdžerke u malom, zabačenom selu na Kosovu koje čekaju na priliku da pobjegnu iz monotonog života, svjetsku premijeru imala je ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu.

Druga regionalna premijera u Takmičarskom programu igrani film, također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film Bebia, jedina čežnja moje duše svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

U programu „Kafa sa… „ upriličen je susret s ekipom filma „Deset u pola“. Danis Tanović je rekao da je pišući scenario sa Nikolom Kuprešaninom to za njih bilo nešto kao malo ljubavno pismo u tegobnim vremenima te da su htjeli i sami sebe nasmijati, da izađu iz crnila u kojem smo se svi našli.

U okviru projekta “Suočavanje s prošlošću” otvorena je izložba “Palestina” u zgradi Crvenog krsta Federacije Bosne i Hercegovine. Počeo je i program “Tribute to” posvećen Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora.