Ovogodišnji program BH FILM, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, u svom šesnaestom izdanju, u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala, donosi 52 naslova.

Ove godine u sklopu programa biće prikazano sedam dugometražnih igranih i 12 dugometražnih dokumentarnih filmova, dva omnibusa, 17 kratkih igranih i dokumentarnih filmova i 14 studentskih filmova.

“Okosnicu programa već desetu godinu zaredom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta. Ove godine za tri zvanične nagrade (Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen) takmiči se 14 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banja Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, te Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini”, saopćeno je iz SFF-a.

O tome koji su najbolji bosanskohercegovački studentski filmovi ove godine će odlučiti scenaristica i dramaturginja Bojana Vidosavljević, rediteljica Nejra Latić Hulusić i reditelj Goran Dujaković.

Ovogodišnji program će ukupno predstaviti 33 svjetske i tri međunarodne premijere.

BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade, saopćili su organizatori.