26. Sarajevo Film Festival bit će održan od 14. do 21. augusta u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim mjerama. Planirano je da filmske projekcije budu održane na lokacijama gdje je moguće kontrolirano provoditi sve epidemiološke mjere, te će fokus najviše biti na otvorenim kinima. I ove godine glavni medijski pokrovitelj je BHRT.

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima, obavezna će biti propisana distanca između gledalaca. Ove godine prvi put nakon 17 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola, prijema i partija.

ANDRIJANA COPF, portparol SFF-aG

Program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz svijeta filma i Talents Sarajevo, ove će godine biti održani u online formatu.

Kako ističe selektorica Takmičarskog programa – igrani film Elma Tataragić, u program je uvrstila 8 filmova, od kojih će 4 imati svjetsku, 1 evropsku, a 3 regionalnu premijeru.

26. izdanje Sarajevo film festivala bice otvoreno filmom Pjera Žalice Koncetriši se baba.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 49 filmova, u četiri takmičarske selekcije – igrani, dokumentarni, kratki studentski film. Tokom osam dana trajanja festivala, slikom i rječju će biti apostrofirani svi najvažniji elementi ali i programski segmenti koje će BHRT, kao generalni medijski pokrovitelj priuštiti gledateljima i slušateljima.