Masovne migracije su veliki izazov za Evropsku uniju, ali i za tranzitne zemlje poput Bosne i Hercegovine, a taj izazov je usljed pandemije koronavirusa, sada još veći zbog sigurnosti javnog zdravstva, izjavio je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je istakao da je većina zemalja Evropske unije prije šest godina kritikovala oštru politiku Mađarske protiv migracija, ali da su sve one tek sada uvidjele koliki je problem nekontrolisani priliv migranata.

“Ljudi se kreću, migracije se odvijaju nekontrolisano, moramo ih zaustaviti”, rekao je Sijarto, te dodao da BiH takođe trpi pritisak i da je Mađarska spremna pomoći ukoliko bh. vlasti to žele.

“Poslaćemo policiju da vam pomognu da se zaustavi priliv migranata na granici gdje je pomoć potrebna, spremni smo poslati 15 policajaca”, naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova.

Kako je rekao, za Mađarsku je sigurnost Zapadnog Balkana, samim tim i BiH, ključna.

“A da bi bili stabilni, moramo vam pomoći da zaštitite granice. Mogu samo da zamislim kako je nositi se sa 12-13 hiljada migranata, upitna je i bezbjednost bh. građana”, naveo je Sijarto.

Prema njegovim riječima, važno je da EU blisko sarađuje sa Turskom u kontroli migracija.

“EU je obećala 6 milijardi Turskoj da zaustavi migracije, ali Brisel još nije doznačio ta sredstva”, istakao je Sijarto, te dodao kako je apsurdno da preko Turske i Grčke, koja je zemlja članica EU, migranti dolaze u BiH, odakle pokušavaju da se domognu teritorije Unije.

Mađarska podržava BiH na putu ka EU

Sijarto je govorio i o EU integracijama, istakavši kako njegova zemlja pokušava ohrabriti EU i NATO da ubrzaju proširenje na Zapadni Balkan.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi to zavisilo od Mađarske, Srbija i Crna Gora bi već bile u EU, a BiH bi bila daleko bliže na putu ka EU.

“Mi zaista pokušavamo pomoći BiH, što se nas tiče budite sigurni da nećemo suditi i držati lekcije jer vi najbolje znate šta je dobro za vašu zemlju, a mi ćemo vam dati podršku”, naglasio je Sijarto.

Važno je održati sigurnost u regionu

Sijarto je danas doputovao u BiH, te uručio nadležnima donaciju PCR testova za bh. građane.

“Mađarska želi pomoći BiH u borbi protiv pandemije. Donijeli smo 40.000 PCR testova i nadam se da ćete sa njima moći dijelom kontrolisati zarazu i na taj način smanjiti broj zaraženih”, istakao je on.

Kako je rekao, Mađarska i BiH su teritorijalno blizu i za njih je bitno kakva je situacija u BiH i susjednim zemljama.

Istakao je kako je mnogo manja ponuda vakcina od potražnje, te se Mađarska zbog toga nije ograničila samo na Evropsku uniju pri nabavci.

“Nismo željeli da se ograničimo na EU, već smo razmatrali saradnju i sa Rusijom i Kinom. To je bila dobra odluka, 7 miliona doza smo dogovorili sa Rusima i Kinezima”, naglasio je Sijarto.