Zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u emisiji HRT-a U mreži Prvog da je hrvatska obala na koronakarti Europe od jučer narančasta te da je to prvi znak za uzbunu, piše Index.hr.

“Trebamo se svi prihvatiti posla, oni koji organiziraju događanja, putovanja, dolazak turista, pa i ostali, koji trebaju dati svoj minimum, a to je cijepiti se”, poručila je.

Trend porasta incidencije u županijama jadranske obale treba smanjiti i usporiti, jer se može dogoditi da iz narančastog Hrvatska postane crvena.

“To crveno sigurno donosi puno teže uvjete za povratak stranaca iz Hrvatske u njihove matične zemlje. A to dovodi do stanja koje je bilo i prošle godine”, naglasila je zamjenica direktora HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

“Da nam se ne bi to dogodilo, svaki pojedinac morati dati svoj maksimum na individualnoj razini, a to je vakcinacija. Svi se trebaju vakcinisati. Odmah, danas, sutra, nema odgađanja. I treba se pridržavati poznatih epidemioloških mjera – nošenje maske, distanca, izbjegavati okupljanja, i to svatko može napraviti.”, poručuje Šimetin.