Sindikalna potrošačka korpa za oktobar 2019. godine iznosi 1.978,91 KM i za 36,30 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, saopćio je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Prosječna plaća u Federaciji BiH za mjesec august iznosila je 932 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za osam KM je niža od prosječne plaće isplaćene u julu 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,1 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: Prehrana s 41,8 posto, stanovanje i komunalne usluge s 15,7 posto, higijena i održavanje zdravlja s 5,7 posto, obrazovanje i kultura s 8,6 , odjeća i obuća s 15,2, prijevoz sa sedam i održavanje domaćinstva sa šest posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki. Za stanovanje i komunalne usluge ubrojani su troškovi za šest stavki.