Sindikat metalaca Federacije BiH oštro je osudio odluke Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o. o privremenom prekidu rada i uvođenju privremenog prekida rada za radnike u toj kompaniji za mjesece maj, juni i juli 2020. godine te apelovao na Upravu tog preduzeća da hitno i bez odlaganje odluke stavi van snage.

“Naime, Sindikatu ArcelorMittal Zenica d.o.o. je 16. maja putem maila dostavljena odluka o uvođenju privremenog prekida rada za maj, juni i juli i odluka o privremenom prekidu rada te su nas iste iznenadile, razočarale i frapirale. Stoga ističemo da su ove odluke u suprotnosti sa zakonom, što nam daje jasnu poruku da se Uprava ArcelorMittal Zenica d.o.o. stavlja iznad zakona, a na uštrb prava i položaja radnika”, ističu iz SMFBiH.

Dodaju da su sindikat i radnici ArcelorMittal Zenica d.o.o. bili uz kompaniju u teškim situacijama tokom zadnjih nekoliko godina i onda kada to nije bilo nimalo lako.

“Prisjetimo se samo aktivnosti sindikata vezano za namjeru Vlade Republike Srpske da udio u rudnicima mrkog uglja Ljubovija proda izraelskoj kompaniji, a ne ArcelorMittal d.o.o. Tada je Uprava ArcelorMittal Zenica d.o.o. davala podršku i ‘aplaudirala’ sindikatu, a sada želi jednostranim i apsolutno neopravdanom odlukom ugroziti egzistenciju radnicima i njihovim porodicama. Isto tako i za vrijeme pandemije COVID-19 radnici ove kompanije su svojim vrijednim radom dokazali i pokazali koliko im je stalo do ove kompanije te umjesto da se njihov rad i trud nagradi i budu stimulisani, radnici se suočavaju sa smanjenjem ionako malih plata. Ovakav čin Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o. je sraman i u suprotnosti sa fer i korektnim odnosima socijalnih partnera”, poručuju iz SMFBiH.

Naglašavaju da je takvo ponašanje Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o. dokaz da su poslodavci ohrabreni inicijativom Vlade FBiH, uz podršku Udruženja poslodavaca FBiH, izmjenama i dopunama zakona o radu te da su već krenuli u ofanzivu za umanjenje prava radnika.

“I ovim putem apelujemo na Vladu FBiH da zakon o izmjenama i dopunama zakona o radu FBiH, koji su nedavno usvojili na sjednici, ni po koju cijenu ne šalju u parlamentarnu proceduru. Pozivamo Upravu ArcelorMittal Zenica d.o.o. da stavi van snage sramne odluke te da pozove radnike na posao. Sindikat metalaca FBiH daje punu podršku svim aktivnostima Sindikata ArcelorMittal Zenica d.o.o. koje preduzimaju u zaštiti radničkih prava te stavljamo na raspolaganje svaki vid pomoći”, zaključili su iz SMFBiH.