Sindikat policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) zatražio je od Vlade HNŽ-a da počne poštivati dogovor o isplati dugovanja po pravomoćnim sudskim presudama u protivnom će policijski djelatnici u HNŽ-u krenuti s prosvjedima.

-Danas je održana sjednica Upravnog odbora Sindikat policije u HNŽ-u na kojoj smo donijeli odluku da ćemo krenuti u zakonsku proceduru oko organiziranja javnih protesta i štrajka, ako Vlada HNŽ-a ne počne poštivati postignuti sporazum – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Nail Balić.

On je podsjetio da je u županijskom proračunu za 2019. godinu bilo predviđeno 4,5 milijuna maraka za isplatu pravomoćnih sudskih presuda po tužbama proračunskih korisnika za kršenja odredbi kolektivnih ugovora.

-Od tog iznosa isplaćeno je oko 1,7 milijuna za izvansudske nagodbe i oko 800.000 za redovne presude s kamatama, a ostatak nije isplaćen. Nismo dobili objašnjenje zašto nisu isplaćena preostala sredstva. Tražili smo sastanak s predstavnicima Vlade, oni su nas uputili na resorne ministre s kojima smo održali sastanke i ponovno uputili dopis Vladi, međutim nismo dobili pozitivan odgovor i zato smo se odlučili na ovaj korak – istaknuo je Balić.

Vlada HNŽ-a trebala bi zasjedati u srijedu, 19. veljače, a iz Sindikat policije u HNŽ-u kažu kako očekuju da se Vlada na toj sjednici očituje o njihovim zahtjevima.